1. Denumirea localității

SALCIA – comună cu statut de autoadministrare. TR(99) Toponimul Salcia derivă din substantivul feminin „salcia”, denumire regională pentru „salcie”= arbore cu flori galben-verzui ce crește în locuri umede (Salix). Și „salce” din latinescul „salicem”; forma transilvană, „salca” e abstrasă din pluralul „salcii”/cf.falca/(DULR,56l). S-ar putea ca inițial, denumirea acestui copac atât de comun zonelor umede din luncile râurilor să fie o simplă denumire, dată după scoarța lui specifică, deci, „scorțosul” (salca). De aici toponimele: Salcea, Salcia.
Comuna are un singur sat – Salcia, format din cătunele Rast, Muche, Hilet, Birdea, Hotar, Ciocan, Valea Câinelui, Valea Oancei, Valea Sării și Linie. Denumirea comunei provine de la o bătrână salcie care a existat pe malul pârâului din localitate.

2. Rangul localității

Potrivit Legii nr.351/2001 privind Planul de amenajare a teritoriului național este unitate de ranguI IV.

3. Întinderea teritoriului administrativ și delimitarea teritorială

Cadrul geografic
Comuna Salcia este așezată în zona colinară din estul județului Prahova și este brăzdată de gârla omonimă. Suprafața comunei măsoară 2156 ha, din care doar 1332 ha reprezintă suprafața agricolă, 678 ha silvica (păduri). Intravilanul existent este de 219 ha.

Vecinii:

  • la nord – comuna Calvini, județul Buzău
  • la est – comuna Cislău, județul Buzău
  • la sud – comuna Sângeru, județul Prahova
  • la vest – comuna Chiojdeanca, județul Prahova

Comuna este situată la o altitudine de 275 – 400 m.
Distanța față de Municipiul Ploiești este de 50 km, iar de orașul Urlați de 24 km.  Localitatea este situată în zona dealurilor subcarpatice și anume sectorul cuprins între Valea Buzăului și Valea Cricovului Sărat.

Sari la conținut